Badan Berbau? Ketahui Tips Menghilangkan Bau Badan

Masalah bau badan disebabkan kerana adanya peluh yang bercampur dengan bakteria dan juga sel kulit mati. Bau badan yang kurang menyenangkan akan menyebabkan seseorang kurang keyakinan diri. Ini disebabkan kerana bau peluh yang sangat menyengat hidung.
Sebab lain terjadinya bau badan kurang enak ini adalah disebabkan pemakanan dan hormon yang tidak seimbang.

Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan bau badan:

  1. Menjaga kebersihan tubuh badan

Kebersihan tubuh badan harus dijaga dengan cara mandi sekurang-kurangnya 2 kali sehari. mandi di waktu pagi sebelum melakukan aktiviti harian, dan mandi di petang hari setelah melakukan aktiviti harian. ini kerana mandi akan membersihkan tubuh dari kotoran dan bakteria yang menjadi punca penyebab bau badan.

2. Kurangkan makan bawang merah & bawang putih

Bawang merupakan salah satu jenis tumbuhan yang biasa digunakan untuk masakan. Namun, jika kita memakan bawang merah dengan berlebihan, kandungan yang terdapat dalam bawang akan dikeluarkan melalui kelenjar peluh yang kurang enak baunya.

3. Hindari junk food!

Untuk mengelakkan bau badan yang kurang enak, hindarilah makanan junk food, Ini kerana junk food merupakan makanan yang sangat rendah serat. Makanan junk food akan mengalami proses ‘pembusukan’ yang cepat dalam usus dan akan membuat nafas serta aroma badan kurang enak baunya.

Terdapat beberapa jenis sabun yang mampu menghilangkan bau badan. Salah satu sabun yang sangat disarankan adalah Sabun Anggun Pesona dari JSD.

sabun-anggun-pesona

Boleh hubungi agen sah JSD untuk mendapatkannya.

017-5417573 – Biela

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2018 Vogue!. All Rights Reserved