Mengapa saya lambat hamil?

Asas Kesuburan Wanita

Bagi seorang wanita untuk hamil:

  • Hubungan bersama suami mesti berlaku sekitar masa telur dilepaskan dari ovari
  • Sistem yang menghasilkan telur dan sperma perlu bekerja pada tahap yang optimum
  • Tiub fallopio mesti terbuka (tidak tersumbat) dan sihat.

Ovum boleh disenyawakan dalam kadar masa 12-24 jam selepas dibebaskan manakala sperma pula boleh terus hidup dan aktif di dalam badan anda untuk 12-48 jam selepas ejakulasi. Oleh itu anda tidak perlu terlalu memikirkan untuk melakukan hubungan pada masa ovulasi yang tepat untuk hamil.

Ia hanya mengambil satu sperma untuk menyuburkan telur untuk anda untuk hamil. Walaupun berjuta-juta sperma dilepaskan apabila ejakulasi.

Jika persenyawaan tidak berlaku, atau jika telur disenyawakan tidak melekat pada lapisan endometrium rahim, ia rosak, endometrium tanggal dan anda akan mengalami kedatangan haid.

Wajarkah akan berlaku masalah untuk hamil?

80% daripada pasangan yang mempunyai hubungan seks biasa (iaitu, setiap dua hingga tiga hari) dan yang tidak menggunakan kontraseptif akan hamil dalam tempoh setahun.

Majoriti baki 20% mencapai kehamilan dalam tempoh dua tahun mencuba.

Telah dianggarkan daripada tujuh pasangan akan mempunyai kesukaran untuk hamil. Terdapat beberapa sebab yang mungkin boleh diambil kira mengapa ia tidak boleh berlaku secara semula jadi. Untuk lelaki kebiasaannya masalah kesuburan disebabkan kualiti sperma yang rendah.

Wanita pula menjadi kurang subur apabila usia semakin meningkat. Bagi wanita yang berumur 35 tahun ke atas, kira-kira 95% wanita yang baru berkahwin di usia ini akan hamil selepas tiga tahun mencuba. Bagi wanita yang berumur 38 tahun ke atas, hanya 75% akan hamil di usia ini.

Gaya hidup anda juga boleh memberi kesan kepada peluang anda untuk hamil, terutamanya jika anda seorang perokok tegar dan juga mereka yang mempunyai berat badan yang tidak seimbang, sama ada terlalu berat atau terlalu kurang berat badan.

Masalah yang menjejaskan kesuburan wanita termasuk kerosakan kepada tiub fallopio dan endometriosis serta ovulasi yang tidak menentu.

Di mana anda boleh mendapatkan bantuan?

Jika anda tidak dapat untuk hamil selepas dua tahun perkahwinan, sama ada salah seorang dari pasangan atau kedua-duanya, mungkin mempunyai masalah kesuburan. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menunggu lama untuk mendapatkan bantuan.

Jika anda bimbang sekiranya anda tidak hamil, jumpa doktor anda. Mereka akan mengambil sejarah perubatan, memberikan pemeriksaan fizikal dan boleh mencadangkan beberapa ujian atau perubahan gaya hidup.

Bagaimana ujian kesuburan dilakukan?

Ujian kesuburan untuk wanita:

  • Ujian pap smear
  • Ujian air kencing untuk kenal pasti chlamydia, yang boleh menyekat tiub fallopio, yang menghalang anda untuk hamil.
  • Ujian darah untuk melihat tahap kesuburan. Ini dilakukan dengan mengukur progesteron dalam sampel darah yang diambil tujuh hari sebelum haid.

Ujian kesuburan untuk lelaki:

  • Ujian sperma untuk memeriksa keabnormalan.
  • Ujian air kencing untuk chlamydia. Di samping menjadi sebab kemandulan di kalangan wanita, ia juga boleh menjejaskan fungsi sperma dan kesuburan lelaki.

Supplement tambahan yang disarankan untuk membantu kesuburan suami atau isteri:

set-kesuburan

Hubungi Rayna untuk pembelian set atau konsultasi – 016 349 5006

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2018 Vogue!. All Rights Reserved